Publicat pe

Exploatarea aurului de la Roșia Montană nu este o prioritate a Guvernului Cioloș

Exploatarea aurului de la Rosia Montana nu este o prioritate a Guvernului Cioloș

Rosia Montana”Nu e asta prioritatea noastră acum. Prioritatea noastră e să luăm ceea ce se poate face acum, să punem împreună resursele respective și să le putem valorifica”, a spus, vineri, Cioloș, fiind întrebat de exploatarea arului de la Rosia Montana.

Rosia Montana a fost inclusă pe lista indicativă a UNESCO, potrivit unui document adoptat miercuri la Paris de către plenul Comitetului Patrimoniului Mondial.

”Pe de altă parte Ministerul Culturii a decis să propună un proiect pentru protecția în patrimoniu UNESCO a unei zone de acolo unde a fost o exploatare auriferă și unde avem un patrimoniu care cred că e foarte important să fie valorificat. Dar cum spuneam, încercăm să găsim modalitatea prin care acolo unde se poate face exploatare minieră, respectând legislația, legea minelor și celelalte legi ale țării, să putem să le facem, să nu se excludă una pe alta, dar respectând legile în primul rând și respectând resursele pe care le avem”, a spus Cioloș.

Pentru a identifica resurse de dezvoltare economică în zona Roșia Montană, Dacian Cioloș a spus că la nivelul cancelariei primului ministru s-a constituit o unitate  guvernamentală de asistență tehnică ce va acorda sprijin.

”La Roșia Montană vor fi delegați oameni care vor ajuta la pregătirea proiectelor comunităților respective, dar să alocăm și resurse financiare și din fonduri europene și de la bugetul de stat, să alocăm resurse rezervate pentru proiecte integrate de dezvoltare, proiecte și de infrastructură pentru transport și de infrastructură pentru servicii sociale, dar și pentru dezvoltare economică. Din toate fondurile europene, și cele de la Ministerul Fondurilor Europene și cele de la MDRAP și cele de la Ministerul Agriculturii, dar și alte programe de la bugetul de stat care pot să finanțeze în complementaritate proiecte”, a spus Cioloș.

Totodată, pentru atragerea de investitori în zona Roșia Montană, premierul a spus că Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat care vizează investiții de dimensiuni mici și medii, între 1 și 5 milioane de euro. Schema va intra în vigoare în 2017 și va avea alocare bugetară până în 2020.

”Din această schemă de ajutor de stat vor fi rezervate 5 milioane de euro, anul, din 2017 până în 2020 pentru proiecte de investiții private care să fie atrase în această zonă. Astfel spus vrem să valorificăm și resursele naturale și ale subsolului și ale patrimoniului și resursele umane, să investim și în infrastructură în așa fel încât să dăm o perspectivă de dezvoltare pentru această zonă și să găsim modalitățile împreună cu comunitățile locale de conciliere a utilizării acestor diferite resurse”, a mai spus Dacian Cioloș.

Premierul Dacian Cioloș a avut vineri, la Alba Iulia, o întâlnire cu autoritățile locale din Munții Apuseni.

Sursa: ziarulunirea.ro